10/13/2014

Ei rumuutta ole, on vain ihmisiä ja mielipiteitä

Nyky-yhteiskunnassa nainen, joka ei meikkaa, mielletään usein hömssyiseksi, epähygieeniseksi ja ammattitaidottomaksi. Myöskään yleistys jälkeenjääneisyydestä ei ole tavaton ainakaan koulumaailmassa. Kohukuvat julkkiksista ovat usein meikkaamattomia. Niissä ihminen näyttäytyy sellaisena kuin on; aidoimmillaan ilman puuterin hiertämää poskellaan. Luonnollisuudesta on tehty skandaali, jonka pitäisi hätkähdyttää jokaista. "Tältäkö se nainen meikin alla näyttää?! Hyi olkoon!" Näin ainakin media asian esittää.

Mulla on ollut aina hyvin ristiriitainen suhde meikkiin ja meikkaamiseen. Aloitin ehostamisen kunnolla vasta lukion puolivälissä, enkä ole sitä katunut. Kuljen edelleen usein ilman meikkiä, mutta en kuitenkaan karta ripsiväriä ja meikkivoidetta vanhaan tapaan. Saatan tarttua meikkipussiin ennen railakasta baari-iltaa tai sukujuhlia, mutta arjen vietän mieluiten omassa nahassani ilman ekstrapainoa. 

Muiden meikkaaminen ei minua juurikaan hetkauta, enkä välitä, kulkeeko ihminen luomuna vai ei. Tärkeintä on oma hyvä olo, niin nautinnonhakuiselta kuin se kuulostaakin. En jaksa uskoa, että BB-voiteen määrä poskipäissäni voisi määrittää minusta sen enempää kuin kengännauhojeni väri. Meikki ei korreloi luonteen kanssa, vaikka se voi antaakin ihmisestä vähän osviittaa.


"E
i rumia tyttöjä ole, on vain laiskoja tyttöjä"

Sit toisinaan saan tylyn herätyssoiton tähän todellisuuteen. Sitä kuvittelee olevansa hyvä kaikkien meikkaamattomuus-kampanjoiden ympäröimänä, mutta niiden vastapainoksi nousee karu todellisuus yhä muokatummista ja laittautuneemmista tytöistä - sekä sloganit, joissa korostetaan nimenomaan naisen omaa valinnanvapautta oman ulkonäkönsä suhteen. "Ei rumia tyttöjä ole, on vain laiskoja tyttöjä" - sai mut kiehumaan tänään ja on pääsyy siihen, miksi edes kirjotan meikistä, joka on mulle aiheena niin etäinen.

Mua inhottaa oletus siitä, että jokainen on ulkonäkönsä seppä. Ikäänkuin kaikki, jotka eivät viitsi käyttää kahta tuntia päivittäin peilin edessä, olisivat oletusarvoisesti rumia? Ei asia ole näin. Meikkaaminen on osalle uskonnolliseen vakaumukseen liittyvä, ehkä allergioiden pakottama vaihtoehto tai ihan vain omaa mukavuutta edistävä valinta. Ei esimerkiksi plastiikkakirurgiastakaan kieltäytyminen korreloi rumuuden kanssa - miksi meikistä kieltäytymisenkään pitäisi? Molempien tavoite on lopulta parannella/muokata omaa ulkonäköä. Miksi vain toisesta pidättäytyminen on hyväksyttävää?

Toivon, että joskus, luonnollisuutta voidaan katsoa yhtä ihailevasti kuin vastalaittautunutta rouvaa. En nyt tarkoita, että jonkun kultahääpäivän juhlaan pitäis ilmestyä bed hairissa ja niissä mukavimmissa höntsyissä. Omaa harkintaa saa tietty tässäkin asiassa käyttää, mutta kyllä tässäkin asiassa on maailmalla vielä paljon oppimista. Pointti on lähinnä se, että meikkaamattomuus nähtäisiin yhtä viehkeänä vaihtoehtona, kuin meikkaaminenkin. Toinen ei sulkisi toista pois ja että jokanen voisi oikeesti mennä vaikka sinne töihin huonon päivän sattuessa ilman sitä perinteistä puuterikerrosta ja huulipunaa.


"Ei rumuutta ole olemassakaan, on vain ihmisiä ja mielipiteitä"

Vaikka tää asia ei tulis koskaan kokemaan sellasta muutosta kuin mä toivon, aion silti jatkaa mahdollisimman luonnollisena. Se on kuka minä olen ja on sääli, jos joku jättää tutustumatta sen takia, että en ole kulmiani piirtänyt ja huuliani rajannut. Meikki voi olla taidetta, leikkiä, tai osa omaa persoonaa. Niin kauan kun ihmiset ovat oikeasti yksilöitä, eivätkä päättömästi yhdessä vaeltavaa laumaa, ei voida kuitenkaan olettaa, että meikki kuuluisi jokaisen ihmisen arkeen ratkaisevasti. 

Kauneus on muutakin, kuin peitetty akne.

8 kommenttia:

  1. Tosi hyvä postaus! !

    elamanikuvina.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Hyvää tekstiä oot kirjottannu :) tässäpä yks luonnonlapsi, joka ei ole eikä tule meikkiä koskaan käyttämään. En ole koskaan kokenut sitä tarpeelliseksi. Oon tyytyväinen naamavärkkiin ihan ilman pakkelin pakkelia ja ripsarin ripsaria. Edes kunnon pirskeet tai baari-illat eivät ole saaneet minua kajoamaan meikkeihin ja hyvin on pärjätty ilimanki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :)

      Rispektii sulle, sillä oikeesti meikittä kulkeminen nykymaailmassa on suhteellisen iso haaste ja itsetuntoo koitteleva kysymys. Itekin kuljen paljon mielummin ilman, vaikka naama helottaakin atopian takii välillä Aasiaan saakka! :)

      Poista
  3. Erittäin fiksu kirjoitus :-)

    VastaaPoista
  4. Abivuonna laiskistuin meikkaamaan, kun taas ykkösvuonna ja vielä kakkosenakin tuli meikattua joka aamu tunnollisesti. Jossain vaiheessa kuitenkin uni vei voiton, enkä oikeasti jaksanut vaivautua meikkaamaan kouluun, jossa istutaan muutama tunti tunnilla ja mennään sen jälkeen kotiin tai pulsutaan koko päivä akvaariossa. Ehkä siinä mielessä tuo "laiskat jättää meikkaamatta" pätee muhun, mutta toisaalta en nähnyt koulua tarpeeksi isona syynä meikkaamiselle, kun meikittäkin voi kulkea yhtä hyvin ja iho kiittää.

    Sama meikittömyyslinja on jatkunut edelleen, en näe tarpeelliseksi meikata, kun olen kotona koko päivän tai edes tavalliselle ruokakauppareissulle, koska sen jälkeen menen taas kotiin.

    Äidiltä tuli lukioaikana kommenttia siitä, että olen kauniimpi luonnollisena ilman meikkiä (minua ei kiinnostanut eikä kiinnosta vieläkään pätkääkään olenko luonollisempi vai en ilman meikkiä tai meikillä), mutta yks päivä kun oltiin menossa pienellä porukalla ostarille viettään päivää niin sain epäsuoran käskyn laittaa pakkelia naamaan, kun olin kulkenut viime viikot all-naturellina. Meinasin saada huutonaurukohtauksen, mutta päätin olla vain hiljaa ja laittaa sitä pakkelia naamaan - ihan omasta halusta kuitenkin.

    Näen usein silloin punaista, kun liikameikkausta paheksutaan, mutta toisaalta ei saisi olla ilmankaan, puhumattakaan siitä että naiset meikkaa vain miellyttämään miehiä. Anteeksi vain, jos rikon jonkun kuplan, mutta meikkaan vain ihan itseäni varten, koska pidän siitä, ja jätän meikkaamatta, kun minua ei huvita.

    Sen takia nostan hattua tälle postaukselle, tällaisista asioista olisi muutenkin hyvä puhua enemmän.

    VastaaPoista
  5. fckn nice wild hair! can i get some streaks? *-*

    VastaaPoista